نسل جدید از نظام سیاسی آمریکا ناامید است

شکاف نسلی در ایالات متحده و احساس خطر احزاب دمکرات و جمهوری‌خواه

کارشناسان آمریکایی می‌گویند شکل‌گیری جنبش اعتراضی در دانشگاه‌های آمریکا می‌تواند در درازمدت به تغییر سیاست‌های ایالات متحده در قبال «اسرائیل» کمک کند.
کد خبر: ۶۶۳۷۵۶
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶ - 27April 2024

شکاف نسلی در ایالات متحده و احساس خطر احزاب دمکرات و جمهوری‌خواهبه گزارش گروه بین‌الملل دفاع‌پرس، جنبش اعتراضی دانشجویان آمریکا در حمایت از مردم غزه، شکاف نسلی را در این کشور برجسته کرده و تمایل جوانان برای به چالش کشیدن سیاستمداران و مدیران کالج‌ها را به نمایش گذاشته است. در حاضر نسل جوان در آمریکا به شکل برجسته‌ای بیشتر از نسل‌های قبلی حامی مردم فلسطین است. 

برخی از کارشناسان معتقدند که شکاف نسل‌ها، شانس انتخاب مجدد «جو بایدن»، رئیس جمهور دموکرات و ۸۱ ساله را کاهش داده است. در عین حال گسست فکری میان نسل جوان و نسل‌های قدیمی در جامعه‌ی آمریکا برای هر دو حزب دمکرات و جمهوری خواه یک تهدیدی جدی محسوب می‌شود.

«عمر واسو»، استادیار علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا، به شبکه الجزیزه گفت: «ما در حال حاضر شاهد شکاف نسلی در موضوع حمایت از اسرائیل هستیم و این موضوع در درازمدت چالش بزرگی ایجاد می‌کند».

دانشجویان دانشگاه کلمبیا در نیویورک‌سیتی هفته گذشته اردوگاه همبستگی فلسطین را در پردیس این دانشگاه برپا کردند. آن‌ها از آن زمان و پس از درخواست مدیریت کالج از پلیس برای پاک‌سازی معترضان، با بازداشت و سایر اقدامات انضباطی روبرو هستند. اما با وجود سرکوب گسترده، اردوگاه‌های مشابهی در دانشگاه‌های سراسر ایالات متحده و نیز کشور‌های دیگر شکل گرفته است.

انتشار تصاویری از بازداشت خشونت‌آمیز دانشجویان، اساتید و روزنامه‌نگاران توسط نیرو‌های پلیس در دانشگاه‌های مختلف، خشم عمومی را برانگیخته. با این حال سرکوب پلیس کمک چندانی به کاهش اعتراضات نکرده است.

نقطه‌ی عطف

دانشجویان در جریان اعتراض خود از مسئولان دانشگاه‌های‌شان می‌خواهند که منابع درآمد و سرمایه‌گذاران خود را به صورت شفاف اعلام کنند و پول‌های تولیدکنندگان اسلحه و شرکت‌های مرتبط با ارتش اسرائیل را پس بدهند.

در واکنش به این اعتراضات گسترده، کاخ سفید، گروه‌های طرفدار اسرائیل و سیاستمداران هر دو حزب اصلی ایالات متحده، دانشجویان را به یهودستیزی متهم کرده‌اند؛ اتهامی که معترضان به شدت آن را رد می‌کنند.

خانم «اِمان عبدالهادی»، استاد جامعه شناسی در دانشگاه شیکاگو در این باره می‌گوید: «جوانان به طور فزاینده‌ای از وضعیت موجود در سیاست داخلی و خارجی ناامید هستند. من فکر می‌کنم یک نارضایتی واقعی از عملکرد نسل‌های قدیمی‌تر و مهم‌تر از آن سیستمی که بر ایلات متحده حاکم است، وجود دارد.»

وی می‌افزاید: «این اعتراضات یک نقطه‌ی عطف در افکار عمومی آمریکاست. به طور کلی در تاریخ آمریکا معمولاً تغییرات بزرگ در افکار عمومی توسط جنبش‌های دانشجویی آغاز می‌شود. اعتراضات در پردیس‌های دانشگاهی می‌تواند مبنای تغییرات سیاسی در آینده باشد. در حال حاضر این طور حس می‌شود که آینده شبیه به همین چیزی‌ست که اکنون در دانشگاه می‌بینیم.»

شکاف نسلی در ایالات متحده و احساس خطر احزاب دمکرات و جمهوری‌خواه

مصیبت‌های بایدن

سال‌هاست که نظرسنجی‌های عمومی در ایالات متحده نشان می‌دهد افراد جوان‌تر، هم‌دردی بیشتری با مردم فلسطینی ابراز می‌کنند و بیشتر از افراد مسن به انتقاد از اسرائیل می‌پردازند. اما این بار می‌توان گفت که کل جامعه‌ی آمریکا در جریان جنگ جاری در غزه، بیشتر از همیشه به حمایت از فلسطین و سرزنش اسرائیل پرداخته است.

نظرسنجی‌های متعدد نشان می‌دهد که اکثر شهروندان آمریکایی از آتش‌بس دائمی در غزه حمایت می‌کنند؛ جایی که اسرائیل از زمان آغاز درگیری‌ها در ۷ اکتبر، بیش از ۳۴ هزار نفر را به قتل رسانده است. با این حال «جو بایدن» همچنان به حمایت قاطع خود از اسرائیل به عنوان متحد اصلی آمریکا در خاورمیانه ادامه می‌دهد. در این شرایط موضع رئیس جمهور سال‌خورده‌ی آمریکا می‌تواند از نظر سیاسی پرهزینه باشد، زیرا بایدن در انتخابات نوامبر با یک رقابت سخت برای انتخاب مجدد روبرو است.

«آنگوس جانستون»، مورخ جنبش‌های دانشجویی در ایالات متحده، تاکید دارد که شکاف نسلی در موضوع اسرائیل مخصوصا در میان پایگاه اجتماعی حزب دموکرات جدی‌تر است. جانستون در این باره به الجزیره می‌گوید: «در سطح ملی، ما مدتی است که گسست بین ارزش‌های رأی‌دهندگان جوان و اکثر سیاستمداران دموکرات را ملاحظه می‌کنیم. اکنون شاهد گسست مشابهی بین دانشجویان و مدیران دانشگاه‌ها هستیم. رویکرد سرکوب اعتراضات دانشجویی، استدلال دموکرات‌ها را که مدعی هستند از مردم در برابر اقتدارگرایی ترامپ حمایت می‌کنند، تضعیف کرده است.»

وی می‌افزاید: «دموکرات‌ها به ما می‌گویند که جوانان و رنگین پوستان باید دموکراسی را نجات بدهند و برای این منظور باید همه‌ی دعوا‌ها با دولت فعلی کنار گذاشته شود. اما وقتی سربازان دولتی، دانشجویان و اساتید را به خاطر اعتراض کتک می‌زنند، دموکراسی کجاست؟! چرا کاخ سفید در این مورد چیزی نمی‌گوید؟! سرکوب تظاهرات می‌تواند بی‌میلی مردم نسبت به بایدن را افزایش دهد».

احتمال تغییر سیاست‌ها

دانشجویان معترض اهمیتی برای درگیری‌های حزبی در آمریکا قائل نیستند. آن‌ها تاکید کرده‌اند که هدف‌شان حمایت از حقوق انسانی مردم فلسطین است. اما آیا تظاهرات دانشجویی می‌تواند به ایجاد تغییر در سیاست ایالات متحده و دستیابی به خواسته‌های معترضان کمک کند؟

«جانستون»، مورخ جنبش‌های دانشجویی در این باره می‌گوید: «بعید است که دانشکده‌های ایالات متحده در کوتاه مدت از منافع همکاری با شرکت‌های بزرگ در حوزه‌ی صنایع نظامی صرف نظر کنند. با این حال درخواست دانشجویان برای شفافیت در منابع مالی دانشگاه‌ها کاملا منطقی است. ما در ایالات متحده بار‌ها و بار‌ها دیده‌ایم که سازمان‌دهی دانشجویی، سیاست‌ها را تغییر داده؛ البته نه به سرعت و دقیقا به همان شکلی که دانشجویان انتظار دارند. مسلما وقتی سازماندهی دانشجویی به سطح خاصی از انسجام می‌رسد، تأثیر قابل توجهی به جا می‌گذارد».

وی تصریح کرد: «به عنوان مثال فعالیت جنبش دانشجویی علیه رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی در دهه ۱۹۵۰ آغاز شد و در طول سالیان بعد رشد کرد. تردیدی وجود ندارد که در آن مقطع جنبش دانشجویی، نظر نخبگان سیاسی و افکار عمومی آمریکا را در قبال رژیم آفریقای جنوبی تغییر داد. جنبش دانشجویی همچنین می‌تواند به رشد ائتلاف‌های سیاسی حول یک هدف کمک کند و ظرفیت مدنی را برای پیشبرد یک موضوع به کار گیرد. من فکر می‌کنم که این اعتراضات در بلندمدت اثرات مهمی بر سیاست و جامعه در آمریکا خواهد داشت».

انتهای پیام/ ۹۴۴

نظر شما
پربیننده ها